Beeld Royal Lady op het Stationsplein in Voorburg

Gerards beeld Royal Lady is in opdracht van de gemeente Leidschendam-Voorburg vergroot tot twee meter hoogte en heeft een plek gekregen op het Stationsplein in Voorburg. Met dit kleurrijke beeld wil Gerard mensen vrolijk maken en laten zien dat je altijd zin kan geven aan je leven. Ook met een spierziekte. Dat is Gerard.

De onthulling van dit prachtige beeld heeft onder grote belangstelling plaatsgevonden op zaterdag 5 maart 2022. Allereerst sprak Gerard indrukwekkende woorden, waarna een rolstoeldansoptreden volgde. Vervolgens hield wethouder Astrid van Eekelen een mooie speech, waarna zij middels een fluitje het startschot gaf voor de onthulling door de rolstoeldansers.

Wat er aan vooraf ging

Gerard had een ambitieus idee om veel mensen met zijn kunst te bereiken: een door hem beschilderd beeld, dat wordt vergroot en een plek krijgt in de openbare ruimte.

Samen met Henk Knoester (raadslid en fotograaf), die in de jaren '90 betrokken was bij het ontwerp van de rotonde Rodelaan-Oosteinde in Voorburg, heeft hij ervoor gepleit om twee van zijn kunstwerken op die rotonde geplaatst te krijgen. Want deze eerste rotonde in Voorburg was de enige waar nog geen kunst op stond.  

Henk Knoester

In oktober 2018 presenteerde Gerard dit idee op een inspraakavond van de gemeente Leidschendam-Voorburg.  

De aanwezigen waren enthousiast, maar al snel bleek deze rotonde geen geschikte locatie te zijn voor het plaatsen van de beelden en het plan bleek bovendien niet te passen in de begroting van de gemeente.

Gerard zou Gerard niet zijn, als hij het hier bij zou laten zitten. Dus hij zette door. Dat is Gerard.

Hij kwam met een aangepast, minder begrotelijk, voorstel en was bereid een deel van het bedrag zelf op te halen via sponsors of crowd funding.

Met de wethouders (fotografie: Henk Knoester)

In februari 2020 kwamen de wethouders van Astrid van Ekelen en Nadine Stemerdink bij hem op bezoek met heuglijk nieuws: de gemeente ging hiermee akkoord.

De coronacrisis gooide echter roet in het eten, waardoor het plan werd geparkeerd. Maar in het voorjaar van 2021 heeft Gerard de gemeente opnieuw benaderd om het project nieuw leven in te blazen. Er volgden enkele aanpassingen in het oorspronkelijke plan en er werd gesproken met verschillende stakeholders. Met als resultaat dat zijn beeld Royal Lady een plek krijgt op het Stationsplein in Voorburg. Daarmee is zijn ambitieuze plan werkelijkheid geworden. Dat is Gerard.

Van het originele beeld naar het uitvergrote beeld op het Stationsplein in Voorburg

Het originele beeld vanaf verschillende kanten in het atelier van Gerard

Hoe Valentin Vanhecke van 4Visualization uit Zoetermeer het originele beeld scant

Hoe het bedrijf Blow Ups uit Heijen het originele beeld 'opblaast' tot twee meter hoogte

Plaatsing van het beeld Royal Lady op dinsdag 1 maart 2022